Vaš poročni dan bo v vsakem primeru nepozaben, če pa želita izstopati, si oglejta najbolj nenavadna poročna prizorišča v Sloveniji. Pod morsko gladino, na romantični ladji, visoko na nebu, globoko pod zemljo, …

1. Poroka v balonu

Ljubita višine? Zakaj ne bi dahnila svoj usodni »da« visoko nad tlemi – v toplozračnem balonu. Najprej bosta seveda morala dobiti posebno dovoljenje za poroko in matičarja, ki se ne boji višine. V Balonarskem centru Barje vama bodo z veseljem organizirali romantičen polet. Poleg pilota je v košari balona prostora še za osem oseb, obvezno pa morata biti prisotni vajini priči, matičar, priča upravne enote in seveda vidva. Odločita se lahko, da vaju gostje spremljajo v drugih balonih, lahko pa vaju počakajo, da se kot mladoporočenca spet vrneta na tla. Običajno poročni polet z balonom poteka nad Otočcem ali Kostanjevico na Krki, lahko pa se dogovorite tudi za drugo lokacijo. Koliko boste za to odšteli? Najmanj 400 € so nam povedali v Balonarskem centru Barje.

Poroka v balonu

2. Poroka pod Triglavom

Ljubita gore? Kapelica na Kredarici spada pod župnijo Dovje. Dogovoriti se morata s pristojnim župnikom in povprašati svojega, če je v dovolj dobri kondiciji za takšen podvig. Na Kredarici se do sedaj sicer še noben par ni poročil civilno, zakonsko pa bi bilo mogoče imeti tudi civilno poroko na takšnem kraju. Sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov se lahko dovoli na željo mladoporočencev, vendar pa bi morala za to poznati kakšnega matičarja, ki bi poročni obred želel opraviti.

Kapelica na Kredarici

3. Poroka v jami

Vajin najpomembnejši dan lahko organizirata tudi globoko pod zemljo, in sicer v Postojnski jami, kjer vam bodo organizirali celoten dogodek. Svatje se do poročne dvorane pripeljejo z jamskim vlakcem, kjer si bosta obljubila večno zvestobo med čudovitimi stalagmiti in stalaktiti.

Sanjska poroka v Postonjski jami

Kaj pa cena? Za organizacijo podzemne poroke bosta odštela od 1400 € dalje, kar vključuje najemnino in pripravo prostora in vstopnino za 20 gostov. Podobne obrede organizirajo tudi v jamskem delu muzeja premogovništva v Velenju, kjer lahko v kapelici sv. Barbare sklenete cerkveni zakon in civilno poroko.

4. Poroka pod vodo

Čeprav je kot takšna neveljavna, je možna tudi poroka pod vodo, in jo je zato potrebno ponoviti na suhem. Za organiziacijo se lahko dogovorita v potapljaškem centru Sub-net, kjer podvodne poroke tudi organizirajo. Poročni obred pod vodo traja 15 minut, hkrati pa so lahko pod vodo prisotni tudi potapljaški svatje, ostali pa si lahko podvodni poročni obred ogledajo z barke s prozornim dnom. Tečaj oz. spoznavni potop stane 60 € na osebo, poročni potop za svate pa dodatnih 30 € po osebi. Zadostuje že 3 urna priprava in že sta pod vodo pred “matičarko”.

Poroka pod vodo

5. Poroka na ladji

Zaljubljena v morje? Poroka na ladji med plovbo je simbolična, če pa se odločite za poroko na ladji pred izplutjem v pristanišču ali na kakem od tropskih otokov med samim križarjenjem, pa je lahko poroka v Sloveniji tudi uradno priznana, odvisno od destinacije. Kar nekaj ponudnikov v Sloveniji vam ponuja poročno romanco na ladji, vidva morata priskrbeti le poročne obleke, po obredu pa se lahko takoj odpravita na medene tedne. Cene za ladijske poroke se gibljejo nekje od 500 do 1500 € za sam obred, ki se lahko odvije na križarki ali na obali katerega od pristaniških mest.

Poroka na ladji

Ne glede na to, katero poročno prizorišče bosta izbrala za začetek vajine skupne življenjske poti, pa je najpomembnejše to, da jo bosta začela.