Kot smo na našem blogu že pisali, se poročna videografija pospešeno razvija. Z dneva v dan dostopnejša oprema za snemanje slike in zvoka je na trgu povzročila veliko število ponudnikov, kateri za presenetljivo nizke zneske ponujajo izdelke o kvaliteti katerih bi lahko razpravljali, a ne bomo.  Ogledali si bomo nekatere trende in smernice, katerih se poskušamo držati mi in vam tako zagotoviti profesionalen poročni video, za katerega vam ne bo žal niti enega evra.

Digitalna revolucija

camcordervsdslar970px

Digitalni zrcalno refleksni fotoaparati z možnostjo snemanja videa ali na kratko DSLR, so med filmarji vseh vrst povzročili pravo malo revolucijo. S svojimi tehničnimi zmožnostmi zasenčijo katerokoli amatersko in tudi marsikatero profesionalno video kamero, zato pri snemanju porok uprabljamo skoraj izključno omenjene oz. po kvaliteti primerljive kamere. Njihova glavna prednost je, da se lahko z menjavanjem objektivov prilagodimo še tako ozkim ali svetlobno neugodnim prostorom, obenem pa videu dodamo tisti kinomatografski občutek. Prav tako kot je odklenkalo starim DV kameram na kasete, se na smetišče zgodovine počasi odpravljajo tudi DVD-ji, saj ne omogočajo predvajanja vsebine v HD ločljivosti, katera je danes standard za vse televizijske in računalniške zaslone. Strankam zato predlagamo, da se odločijo za blue-ray oz. darilni usb ključek, vedno bolj pogosto pa je, da par video posnetek objavi kar na spletu oz. na prav posebej zanju izdelani spletni strani.

Gibanje kamere
rigs
Vrhunska kvaliteta slike ne pomeni prav veliko, če je končni izdelek sestavljen iz razvlečenih statičnih kadrov s podobnimi izrezi. Pri ustvarjanju že prej omenjene kinomatografskega izgleda poročnega filma, si poleg širokega nabora leč, ki nam omogočajo snemanje dogajanja iz različnih kotov pomagamo tudi različnimi mehanskimi stabilizatorji. Stedicam je priprava, ki nam omogoča, da motiv v gibanju posnamemo brez tresljajev in gladko sledimo smeri dogajanja. Za manjše premike in snemaje detajlov uporabljamo “slider” oz. “dolly”, voziček na katerega pritrdimo kamero in ga nato po tračnicah premikamo v željeni smeri.  Na porokah se poslužujemo tudi uprobe video roke oz. “crana”, s katerim lahko posnamemo daljše premike iz žabje v ptičjo perspektivo, vizualno izredno močni kadri, ki odlično predstavijo dogajanje v širšem prostoru. Ker pa se na porokah stvari odvijajo hitro, smo opremljenimi tudi s kvalitetnimi stativi in  stabilizatorji za snemaje iz “roke” , da se lahko v dani situaciji hitro odzovemo in na film ujamemo vso pomembno dogajanje.

Snemanje zvoka
mics
Čeprav ga mnogo” mojstrovalcev” na področju poročnega videa zanemarja je še kako pomemben faktor, ki lahko bistveno prispeva k podobi končnega izdelka. Že res, da je video v svojem bistvu namenjen gledanju, vendar lahko video zgolj z glasbeno podlago,  v katerem ljudje le nemo odpirajo usta kmalu postane nezanimiv ali celo moteč. Naša ekipa se za kvalitetno posnet zvok poslužuje uporabe usmerjenih “boom” mikrofonov, ročnih “hand” mikrofonov in pa predvsem nevpadljivih “kravatnih” mikrofonov ali “bubic”. Njihova krasna lastnost je, da so tako majhne, da jih lahko skrijemo praktično kamorkoli in tako brez motečega poseganja v prostor in dogajanje ujamemo od usodnega “da” do najtišjih vzdihljajev svatov, ko prvič uzrejo mladoporočenca.

Post produkcija
editingV svoji želji po temeljitosti, z redko katere poroke odidemo z manj kot osmimi urami materiala, kar pomeni, da nas po zaključenem snemanju čaka še vsaj nekaj dni dela. Material v celoti večkrat pregledamo in skozi proces selektivnega izločanja izberemo najlepše in najbolj primerne kadre, iz katerih glede na izražene želje sestavimo dinamično zgodbo. Vedno se posvetimo tudi celostnem oblikovanju zvočne slike, saj je potrebno jakost zvoka izenačiti skozi celoten video in glede na dogajanje prilagoditi glasnost glasbe. Ko izpilimo osnovno zgradbo video, pridejo na vrsto finese. Sem spadajo prehodi s pomočjo katerih še dodatno poudarimo dramatičnost, posebni efekti, ki sovpadajo s stilom  ter želje naročnika in pa barvna korekcija, katera bistveno prispeva k  “filmskemu” izgledu končnega izdelka.