Ne želite izgledati kot marsovec na vaši spletni kameri? Med videokonferenco lahko stvari postanejo zelo neprijetne, ko vaš obraz brez posebnega razloga postane živo rdeč ali pa moder. Krivec? Spletna kamera.

Upoštevajte nekaj nasvetov, ki smo jih pripravili za vas, da bodo vaš naslednji spletni video prenosi oz. videokonference izgledale profesionalno!

1. Uporabite dodatno luč za osvetlitev obraza

Senzorji v spletnih kamerah so zelo majhni in potrebujejo veliko svetlobe za pravilno delovanje. Svetloba z zaslona vašega prenosnika ne zadostuje! Uporabite delovno luč, namizno svetilko ali podoben izvor svetlobe, da ustrezno osvetlite svoj obraz. Če je svetloba premočna, pred lučjo nalepite bel list papirja ali pekovski papir, da zmehčate jakost svetlobe. Hkrati poskrbite, da izklopite ali se obrnete stran od najmočnejših izvirov svetlobe v prostoru, kot so okno in močne luči.

2. Uporabite spodoben mikrofon

Mikrofon, ki je vgrajen v vašem prenosniku, ponavadi ni najbolj primeren za tovrstno delo. Uporabite mikrofon, ki ga lahko pozicionirate bližje k obrazu, saj se boste tako izognili nezaželjenemu šumu in zvokom iz okolice. Seveda ne potrebujete profesionalnih mikrofonov, za začetek zadostuje že mikrofon, ki je nameščen v slušalkah oz. kompletu za prostoročno telefoniranje z mobilnim telefonom.

3. Uporabite slušalke

Vedno se poskusite izogniti odmevu, ki ga vaš mikrofon ujame, ko sogovornika poslušate prek zunanjih zvočnikov.

4. Vedno glejte v kamero

Kontakt z očmi je pri komunikaciji prek spletne kamere malce težji, ker ponavadi želimo spremljati reakcije sogovornika. Ko govorite vedno poskušajte gledati v kamero, saj boste tako lažje pridobili pozornost gledalca (sploh v primeru, ko nagovarjate večje število ljudi ali pa nekdo snema vašo izjavo za kasnejše predvajanje na prireditvi ali pa televiziji).

5. Izogibajte se nošenju očal

Ob uporabi očal bodo vaša stekla odsevala vsebino vašega zaslona oz. luči, vaše oči pa ne bodo vidne. Ljudje se sporazumevamo bolje, ko vidimo sogovornikove oči. Če imate probeme z vidom, je priporočljivo da uporabite kontaktne leče.

6. Oblecite belo majico ali srajco

Izognite se divjim barvam ali vzorcem. Bela majica ali srajca je najboljša izbira, saj bo vaša spletna kamera glede na belo barvo najlažje izmerila pravilno osvetlitev in barvni ton vaše kože.

7. Kadriraje se centralno

Spletna kamera naj bo postavljena rahlo nad višino vaših oči. Poskrbite da ste dovolj oddaljeni od objektiva spletne kamere, da bodo vaši sogovorniki lahko videli vaš obraz in ramena. V spletnih kamerah so vgrajeni ultraširoki objektivi, zato bo vaš obraz popačen, če boste sedeli preblizu kamere.

8. Uporabite priloženo programsko opremo

Večina spletnih kamer omogoča prilagajanje parametrov slike , preko priložene programske opreme (brightness, contrast, white balance). Poigrajte ste z njimi in poiščite najboljše nastavitve za vaše okolje.