Nastop na televiziji je lahko zelo stresna situacija, zlasti za ljudi, ki niso vajeni nastopov v javnosti ali pred kamerami.

Oglejte si 10 nasvetov, ki jih je dobro vedeti pred nastopom v oddaji, intervjuju ali pa vklopom v živo.

 

1. Pridite dovolj zgodaj. Izognite se nepotrebnemu stresu in živčnosti, s tem da ste na lokaciji že par minut pred dogovorjenim časom. Ta čas bo dragocen, če producent, vizažistka ali kdo drug iz tehnične ekipe lovi zadnje sekunde pred vašim nastopom. Hkrati pa morda med čakanjem v green roomu spoznate kakšno zanimivo osebo.

2. Posrbite za obleko in makeup. Večina televizijskih postaj poskrbi za lastno vizažistko, nikoli pa ne škodi, če vnaprej preverite ali je le ta na voljo. V nasportnem primeru prinesite lastni makeup, izdelke za lase in drugo kozmetiko, če je to potrebno.

Izogibajte se oblekam s črtami in zapletenimi vzorci, ki bodo na nekaterih kamerah izpadle migetajoče.

3. Poglejte se v ogledalu. Pred nastopom se obvezno preverite v ogledalu, ker bo kamera razkrila marsikatero nezaželjeno podrobnost. Od šminke na zobeh, pa vse do koščkov hrane ujete med njimi.

4. Preverite svoj mikrofon in slušalko. Pogosto boste med nastopom nosili brezžični mikrofon z oddajnikom. Poskrbite da se mikrofon ne drgne ob vašo obleko ali nakit, saj bo vaš zvok v nasprotnem primeru popačen. Kabel, ki teče od mikrofona do brezžičnega oddajnika, pa mora ostati skrit pod obleko.

Če boste dobili in ear slušalke, preverite zvok pred nastopom in sporočite tehnični ekipi, če glasnost za vas ni ustrezna.

5. Izklopite mobilni telefon. Ena izmed najbolj motečih stvari med nastopom je zvonenje telefona. Mobilni signal pogosto moti brezžične povezave, zato ni dovolj če preklopite na vibro, ampak poskrbite, da za ta čas popolnoma izklopite mobilni telefon.

6. Med nastopom ne spremljajte monitorja. Televizijski monitorji v studijih pogosto prikazujejo sliko, ki zaostaja delček sekunde, kar je lahko za nekatere zelo moteče. V takem primeru prosite tehnično ekipo, da monitor izklopijo ali pa vsaj obrnejo stran od vas.

7. Obnašajte se, kot da ste vedno v kadru. Včasih se boste znašli v duplexu (split screenu), kjer boste v kadru tudi ko govori vaš sogovornik ali pa voditelj, zato pazite na vaše reakcije, mimiko in kretnje.

8. Omejite kimanje. Med pogovorom je kimanje sogovorniku naravno, vendar bodite pozornni na pogovor in kimajte le ko se s sogovornikom strinjate.

9. Izogibajte se pripomočkom ali jih planirate vnaprej. Vsi smo na televiziji že vidili goste, ki med nastopom kažejo časopisne članke in podobno, vendar je to v večini primerov slaba ideja. Redki so tisti, ki znajo pravilno pozicionirati pripomoček proti kameri, zato ta gesta večinoma le zmede gledalce.

Če se temu ne morete izogniti se prej pogovorite s tehnično ekipo, da se lahko vnaprej pripravi na ta kader.

10. Ne bežite ob koncu. Izognite se skušnjavi, da takoj, ko ste zaključili z nastopom pobegnete izpred kamere. Zadržite svojo pozo in počakajte, da vam ekipa sporoči, da se lahko umaknete.